Keresés...
2016. október 15., szombat

Mi lesz most szombaton a Lehelen?


A Színek kertje őszi fűszer, zöldség, sütőtök és spagettitök választékkal érkezik, reggel - szokás szerinti szombaton - elmaradhatatlan cékla, krumpli, hagyma és koraőszi paprika választékkal kiegészítve. Muszáj lesz korán keljek, mert különben elvisznek mindent előlem.

Túl azon, hogy ezeket megnézni is gasztronómiai élmény, hát még megkóstolni, mindig eszembe jut az a sztori, mikor egy hölgy rácsodálkozva az árura önkéntelenül mondta: „Szépek a tökeid meg a répád, Csaba!”. (Ugyanezt és ugyanő mondta csak tökről Andrásnak, aki pénteken és vasárnap van ugyanott - más választékkal.) Azóta nehezen nézek sütőtökre nevetés nélkül.

Visszatérve a választékra: szerintem a hét végén lesz zöldségleves töktésztával.

Amiről nem készültek képek:

A csarnokban az októberi kézműves napok utolsó napja lesz. Ilyen legközelebb november 9-12 között, majd december 1-23-ig.

A kínálat:

 • Szappanok - szappan.hu
 • Hőgyészi Levendula Farm
 • Maya szörpök és lekvárok
 • Viaszmíves
 • Sárréti Chilifarm
 • Balada ékszerek
 • eManufaktúra termékek
 • Derecskei Fenséges termékek
 • Tarkabarka Rongyszőnyeg Manufaktúra
 • Konyhai faeszközök, fajátékok, merített papírok
 • Bedő Anikó keramikus
 • Mézes Gergő méhészete
 • Lindy Candy kimért édességek
Pénteken zárás előtt 3 perccel érkeztem. A vásár résztvevőinek kínálatát nagyjából ismerem. Van köztük olyan, aki miatt nem néznék be a vásárra, hiszen állandó mézes van néhány a piacon (igen saját mézzel, köztük akad igazán különleges is). De van köztük olyan, akinek minden hónapban megcsodálom a kínálatát.

Most olyan történt, ami még nem fordult elő velem. A Lindy Candy...

Nem vagyok az édességek nagy híve ugyanis, elvétve eszem ilyesmit. Az tuti, hogy ma viszek magammal fényképezőgépet és megmutatom mit láttam.

Első pillantás a csokoládé. Nem aprózva. Pontosabban tepsi méretű darabok, amiből késsel szeletelik amennyit kérsz. Étcsoki mogyoróval, meg étcsoki dióval.

Aztán vajkaramella szintén szeletelhető kivitelben. És egy igazi különlegesség aminek még neve sincs. Majdnem grillázs, de kevésbé kemény a benne lévő pici vaj miatt. Pirított földimogyoró szemekkel... Ez utóbbit megkóstoltam, onnan tudom milyen. Sorra kerül az egyik csoki is ma.

Ha már szóba kerültek a mézek

Van kedvencem. Szökendi Géza bácsi mézei. Géza bácsi egyébként is nagy különlegesség. Lassan 90 éves, 1949 óta a Magyar Természettudományi Társulat tagja. Célul tűzte ki, hogy unokáit is bevezeti a méhészet és a piaci kereskedelem rejtelmeibe.

Specialitása a nyers méz és a maximum testhőmérsékleten pergetett mézek amik mindig picit homályosnak tűnnek. Cserébe bennük marad minden hatóanyag sértetlenül. Érdemes tudni, hogy télen mindig mézzel eteti a méheket.

Ízelítő kínálatából:Azért ha kinézel a piacra és kinézel magadnak bármilyen árut, ne felejtsd el megkérdezni az árust, mikor szokott kint lenni. A zöldséget, gyümölcsöt árusítók közül akik szezontól függően heti 1-3 napon vannak csak kinn és viszonylag szűk kínálatuk van, általában maguk termelnek.

Akad köztük vegyszermentesen termelő is. Lehet, hogy náluk van néhány véletlenül ki nem válogatott kukacos szem a gyümölcsök között, kecskerágta tök, szabálytalan répa, forradt héjú paradicsom, de amit adnak az rendes földön / földben terem, íze, illata, valódi tartalma van.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése