Keresés...
2015. október 3., szombat

Elfeledett növényeink

Amiről gyerekkoromban azt mondták: a szegények krumplija volt, olyat meg ki eszik? Arról kiderült: az egészségét dobta el aki elkerülte. Elmondhatatlan, mi mindenre jó ez a növény nyersen, főzve, sütve. Egyetlen dolgot kell tudnia annak aki még nem használta: eleinte kellemetlennek érzik sokan, hogy megmozgatja a beleket, mivel a legjobb természetes béltisztítók egyike.

Mikor sikerült megismerni, megkóstolni hamar rászoktunk. Jónak bizonyult nyersen, főzve, sütve, pürének, köretnek, levesbe zöldségnek, salátákba, édességnek, mikor épp mihez volt kedvünk.

Éveken át hiányzott viszont nyaranta.

De van mikor a jót más is keresi, végül megoldást talál. Így született meg kedvencünkből két kiváló újdonsága étrendünknek. Egyikük az:
Tapasztalataink szerint az erőnlétet fokozza, élénkít. Utóbbit a kávé, illetve tea koffeintartalmának kellemetlen hatásai nélkül. Fogyasztása elsősorban reggel, napi 0,2 dl mennyiségben javasolt egészséges ember számára. Ízét édeskésen fanyarnak mondanám.

Megfázásos, hurutos állapotban érdemes 0,5 dl mennyiséget fogyasztani, felét reggel, felét este. Ilyen állapotban az esti adag nem élénkített, hanem az éjszakai izzasztást segítette elő.

Gyermekek és édesszájúak kedvence lehet viszont az:
Szirup sűrűségű, a méznél másfélszer édesebb. Használható szörpként, süteményekbe, levesekbe, krémekbe, de még sültekhez is fűszerezésként, kenhető szendvicsekbe, mint a méz.

Használata cukorbetegek számára különösen javasolt, elsősorban a nap kezdetén, mert beltartalma révén hosszú távon képes szinten tartani a hasnyálmirigy működését.

Gondolom eléggé sikerült felkelteni a kíváncsiságot ahhoz, hogy elolvassa, miért és mindenre jó ez a növény, illetve a belőle készültek.


Ha megkóstolná, a „Kapcsolat” dobozon keresztül üzenjen nekünk.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése