Keresés...
2016. augusztus 15., hétfő

Paradicsom

A múlt szombaton többszörös csodát láttam a piacon. Már végeztem a vásárlással, kicsit csendesedett is a piac, visszamentem a Színek Kertje asztalához kicsit beszélgetni. Ilyenkor össze szoktunk jönni páran, mikor épp ki jár arra.

Most ahogy odaértem jött egy néni. A kép itt oldalt illusztráció, de aki odajött nagyon hasonlított erre a hölgyre. Meglepődtem már elsőre is, hiszen még sose láttam olyan apró embert mint ő. Nem volt törpenövésű.

Megállt, rácsodálkozott a bazsalikomokra:
  • Tessék mondani! Ezek micsodák?
  • Bazsalikomok. Az egyik hagyományos, a másik fodros, a harmadik thai, a negyedik fahéjas.
  • Érdekes. Pár nap múlva töltöm be a századik évemet, de még sose láttam ilyet. Hogyan lehet ezt enni?
  • Nyersen, kicsit összevágva salátával, vagy paradicsommal...
  • Na még az hiányzik, hogy paradicsomot egyek! Hogyan lehet még enni?
  • Fokhagymával olajon pár percre feldobni, tésztára tenni. Levest főzni belőle. Fűszernek használni levesbe, főzelékbe, húsra.
Végül két szál bazsalikommal eltipegett.
    Utána kezdtem el gondolkodni, miért tiltakozott a paradicsom ellen? Hol hallottam már ilyet? Megígértem, ha eszembe jut, megírom. Azóta eszembe jutott.

    Nagymamám - aki csak pár évvel lenne idősebb a hölgynél - soha nem evett paradicsomot nyersen. Azt mondta, ő úgy tanulta, a paradicsom nyersen mérgező. Paradicsom pürének, paradicsomlének is ritkán fogyasztotta. Ezáltal én is csak akkor ettem nyers paradicsomot, mikor a szüleimmel voltam.

    Amikor utánanéztem, miért gondolták mérgezőnek a paradicsomot, igen meglepő információt találtam: A paradicsomról azt gondolták, a nadragulyafélék közül való. Emiatt úgy kétszáz évig kerülték Európában a paradicsomot, de még utána évszázadokig nem ették nyersen.

    Valójában a paradicsom a burgonyafélék családjába tartozik. Levele, szára mérgező, de - ellentétben a burgonyával - termése nemcsak nem mérgező, hanem kifejezetten gyógyhatású. Még az éretlen paradicsom is ehető, mert a gyümölcsben nem szolanin, hanem tomatin van.

    A tomatin gombaölő és antibakteriális hatású. Nemcsak a növény önvédelmét segíti, hanem a fogyasztó védelmét is.

    Mire jó a paradicsom?

    • Táplálja az immunrendszert,
    • Felújítja a májat, ezáltal csökkenti az allergiára való hajlamot,
    • Méregteleníti a szervezetet, vértisztító hatású,
    • Gyógyítja a bőrt,
    • Kitisztítja a sebeket,
    • Megszünteti a gyulladásos folyamatokat, különösen jó torokgyulladás, vese- vagy húgyhólyaggyulladás gyógyítására
    • Segíti az emésztést,
    • Könnyebben gyógyulnak az ízületi, reumás problémák,
    • Segíthet legyőzni a köszvényt,
    • Szabályozza a koleszterin-egyensúlyt,
    • Csökkenti a daganatos megbetegedések kockázatát,
    • Vese- és epekő oldására szintén hasznosnak tartják,
    • Vékonybélhurut esetén is segít,
    • Hányinger elleni anyagokat is tartalmaz,
    • A hibás összetételű étkezés miatt keletkezett gyomorsavtúltengés hatásos ellenszere.
    • Ráadás, hogy a paradicsom szára és levele kifejezetten jó rovarriasztó tulajdonsággal rendelkezik.
    Végigolvasva a listát igen sok betegséget kerülhettem volna el. Nagyikám ízületi, reumás problémáin is sokat segített volna. Nagyon hosszú a sor...

    Remélem az idős hölgy meg meri kóstolni a nyers paradicsomot a bazsalikomhoz, vagy anélkül. Idős korban a betegségek természetes elkerülése még fontosabb, mint fiatalon.

    0 megjegyzés:

    Megjegyzés küldése